Velikonočne jedi

Velika noč je velik krščanski praznik, ki ga praznuje tudi veliko ljudi, ki sicer ne zahaja v cerkev. Pomemben del tega praznika pa so seveda tudi tradicionalne velikonočne jedi, ki jih v tem času pojemo v večji meri kot sicer. V članku bomo pogledali bistvene pozitivne in negativne lastnosti velikonočnih živil. Te najbolj tipične velikonočne jedi sicer so:

  • jajca-pirhi (predstavljajo kaplje krvi),
  • hren (predstavlja žeblje),
  • meso/šunko (predstavlja Kristusovo telo),
  • kruh in orehova potica (predstavlja trnjevo krono).

 
Pirhi-jajca
velikonočne jediPred časom so menili, da so jajca zdravju lahko škodljiva. Danes pa veljajo za eno boljših beljakovinskih živil. Priporočeno je, da zaužijete 2-4 jajci na dan.
Vsebujejo ogromno beljakovin, kar pa je najpomembnejše vsebujejo vse esencialne aminokisline in to v pravih razmerjih.
Jajca vsebujejo tudi veliko holesterola. Danes vemo, da to v glavnem ne dviguje ravni holesterola v krvi. Jetra namreč proizvajajo holesterol vsak dan. Povišan vnos holesterola s hrano telo kompenzira tako, da zmanjšajo proizvodnjo lastnega holesterola.
V jajcih so tudi številne druge koristne snovi, ki delujejo antioksaditivno in vplivajo na zdravje možganov in ledvic.
 
Hren
vrlikonočne jediHren uvrščamo med živila, ki pozitivno vplivajo na naše zdavje, saj je odličen vir vitamina C, kalija, B1, B2, B6, železa in kalcija, magnezija ter fosforja.
Hren deluje tudi razkužilno na dihalne poti, pozitivno vpliva na žilje, saj preprečuje strjevanje krvi ter pomaga pri boljši prebavi. Poleg vsega deluje tudi antibakterijsko in antibiotično. Vendar se ne sme pretiravati z vnosom hrena, saj lahko povzroči draženje želodca, ledvic in črevesja.
 
 
 
 
Šunka
velikonočne jediŠunka je nekakšen dvorezni meč, saj vsebuje proteine, ki so ključni za obnovo in rast mišic. Žal pa vsebuje tudi veliko soli in lahko vsebuje rakotvorne nitrite. Zato zlasti ljudje s povišanim krvnim tlakom s količino šunke naj ne pretiravajo! Šunka je tudi dimljeno živilo. Tudi to je ena izmed metod konzerviranja, ki pa na žalost odlaga zdravju škodljive snovi na površino šunke.
 
 
 
 
Orehova potica
velikonočne jediVsekakor ni za pretiravat s količino pojedene potice. Potica je prav gotovo vir enostavnih ogljikovih hidratov, saj so njene sestavine bela moka in navadni sladkor. Ta kombinacija ni najbolj zdrava. Zato v današnjem času pogostokrat zamenjujemo belo moko s polnozrnato moko, ki je bolj zdrava. Poleg tega dodatno zmanjšamo količino sladkorja v potici. Tako potica postane vir sestavljenih OH, ki so za naše telo prava izbira!
Poleg tega pa so sestavni del potice tudi orehi, ki pa so bogat vir zelo kvalitetnih maščob, saj vsebujejo veliko omega 3 in omega 6 maščobnih kislin. So tudi odličen vir vitaminov in mineralov ter antioksidantov.
Čeprav so orehi zelo zdravi, pa pri nekaterih lahko sprožijo alergijske reakcije, poslabšajo pa lahko tudi kronični gastritis in povečajo refluks.