3. Vaše vprašanje-naš odgovor

VPR.: Zanima me, če je nujno uživanje beljakovinskega napitka oz. šejka po treningu?

ODG.: Ne ni nujno. Prehranski dodatki so smiselni v 3 primerih.
-Prvič pri vrhunskih športnikih, ki imajo velike obremenitve in z običajno prehrano ne morejo zagotoviti vseh hranil. To mi nismo, smo rekreativci.
-Drugič pri ljudeh, ki želijo pridobiti mišično maso in morajo vnos beljakovin bistveno povečati.
-Tretjič pri povprečnih rekreativcih bi dodatke, kot je proteinski napitek, predlagal zgolj, če ti življenjski ritem ne dopušča običajne prehrane (sestanki, služba itd.).

Bojazen, da bi po našem treningu začeli izgubljati mišično maso je odveč. Smiselno pa je imeti uravnoteženo prehrano preko celega dneva. Po treningu sicer je priporočljivo zaužiti beljakovinsko hrano, za to pa šejk ni pogoj. Po treningu je fino zaužiti tudi nekaj malega hidratov, saj je metabolizem beljakovin tako boljši, hkrati pa napolnimo glikogenske rezerve. Primer bi bil nepasirana skuta z banano, kar lahko prineseš že na trening, ali pa trdo kuhano jajce in majhen košček kruha. Do 30min po intenzivnejšem treningu enostavni hidrati kot je sadni sladkor preidejo v glikogen in ne v maščobo. Tako da formula prehrane po naših treningih, ki niso vsak dan bi bila sledeča: nekaj enostavnih OH+nekoliko več beljakovin do 30min po treningu.