Hujšanje

hujšanje

Hujšanje oziroma izguba odvečnih kilogramov zahteva celovit pristop. Ko govorimo o hujšanju mislimo v glavnem na odpravljanje odvečne maščobe. Učinkovito hujšanje mora upoštevati več področij:

  • vzdržljivostna-kardio vadba
  • vaje za moč
  • prehrana
  • regeneracija in aktiven življenjski slog

Vsako področje doprinese k skupnemu cilju izgube odvečne maščobe. Prava formula hujšanja je torej redno vsaj 2x tedensko izvajanje vaj za moč, vsaj 3x tedenska vzdržljivostna aktivnost in pa seveda uvajanje uravnotežene prehrane. Pomembna je tudi primerna regeneracija ter splošen aktiven življenjski slog. Če vam je vse to novo, gre seveda za večji poseg v vaš dosedanji stil življenja, kar pomeni, da morate za trajne rezultate spremeniti svoj življenjski slog! Na tem mestu bi vam priporočili kakšnega od naših osebnih trenerjev, ki so tudi odlični motivatorji. Več info na povezavi: osebni trener

Vzdržljivostna-kardio vadba

Za hujšanje oz. izgubo odvečne maščobe je ključna kakršnakoli aerobna aktivnost srednje intenzivnosti, ki traja daljši čas (to je pogovorni tempo za katerega velja obremenitev v coni 65-75% FSUrez). Takšno aktivnost je potrebno izvajati redno, vsaj 3x tedensko. Ko ste že v boljši telesni pripravljenosti, pa lahko dodate intervalne aerobno-anaerobne aktivnosti (višja intenzivnost).

Vaje za moč in hujšanje

Vaje za moč pri hujšanju je potrebno izvajati redno, vsaj 2x tedensko. Vaje za moč morajo zajeti čim več mišične mase vašega telesa. To so tako imenovane funkcionalne vaje (aktiviranje več mišičnih skupin hkrati). Na ta način omogočite večjo porabo kalorij kot z izolacijskimi vajami (obremenjevanje le ene mišične skupine). Vaje sicer lahko izvajate z različnimi rekviziti ali z lastnim telesom. Na spodnjem videu je prikaz štirih učinkovitih vaj pri hujšanju.

Prehrana in hujšanje

Prehrana pri hujšanju mora v prvi vrsti zagotavljati negativno energetsko bilanco. Po domače povedano pojesti moramo manj kot porabimo preko celega dneva. Poleg tega pa moramo s hrano vnesti pravilen delež hranilnih snovi (OH, beljakovine…), saj v nasprotnem primeru lahko začnemo izgubljati mišično maso namesto maščobne.

Regeneracija in splošno aktiven življenjski slog

Pomemben dejavnik je tudi regeneracija (odmor, spanje, savna…). V času počitka se v telesu odvijajo pomembni procesi obnove in izgradnje tkiv, izločajo se tudi hormoni, ki skrbijo za pravilno ravnovesje v telesu.
Splošno aktiven življenjski slog prav tako pripomore k večji porabi kalorij. To je mišljeno na primer, da se peljemo s kolesom namesto z električnim skirojem. Gremo peš po stopnicah namesto z dvigalom. Se odpravimo na sprehod s prijateljico namesto na sok.